top of page
Wooden House

CASE DIN LEMN ÎN SISTEM TRIMBERFRAME

CE PRESUPUNE O CASĂ DIN LEMN

AVANTAJELE UNEI CASE DIN LEMN

Casele pe structură de lemn în sistem timberframe au numeroase avantaje când vine vorba de rapiditate în execuție, eficiență energetică și standardul nZEB, însă poate cel mai important este materialul în sine. Lemul este o resursă regenerabilă în natură și disponibilă necontenit, atunci când este exploatată responsabil. Ca material de construcție, oferă numeroase avantaje în comparație cu sistemele clasice, printre care: 

Flexibilitatea în proiectare, producție, transport  și execuție, fiind realizat cu ușurință în sistem prefabricat;

Greutate mult mai redusă față de metal și zidărie, fapt care reduce considerabil costurile cu fundația; 

Rezistență sporită la cutremur datorită elasticității lemnului și a greutății reduse; 

Scade semnificativ timpul de construcție al unei case, prin tehnologia de prefabricare; 

Material natural cu amprentă negativă de carbon, absorbind prin fotosinteză CO2 din atmosferă; 

Contribuie la calitatea mediului interior și per total la sănătatea ocupanților pe termen lung; 

Rezistență termică bună ce contribuie eficiența energetică a clădirii; 

Durată de viață de sute de ani, dacă este utilizat corect într-o construcție; 

DEZAVANTAJELE UNEI CASE DIN LEMN

Spre deosebire de construcțiile tradiționale din zidărie și beton, o casă din lemn are nevoie de mai multă atenție în etapa de proiectare, pentru că sunt unele detalii foarte importante care trebuie respectate, precum: controlul umiditații din interior către exterior, trecerile și străpungerile instalațiilor prin pereți, compartimentări și deschideri, criteriile necesare atingerii țintelor nZEB (nearly Zero Energy Building).

 

De asemenea, o casă din lemn necesită un buget mai consistent în avans și nu poate fi făcută pe etape decalate, pentru că din momentul în care a început costrucția, e necesar ca aceasta să fie închisă pe exteriori și protejată de intemperii: învelitoare, ferestre și fațadă. 

Un alt dezavantaj al caselor din lemn este legată de percepția generală despre lemn, ca materiale organic care putrezește, arde și este atacat de carii. Toate aceste impedimente pot fi rezolvate cu atenție la detalii. Lemnul trebuie să fie uscat înainte de a fi pus în operă, tratat antifungic, antiseptic, ignifug și cu protecție la umiditate. În ceea ce privește rezistența la foc, avem un articol dedicat pe blog.

ETAPELE CONSTRUCȚIEI UNEI CASE DIN LEMN

1. PROIECTARE

Fiecare casă din lemn este realizată conform proiectului tehnic, pe care îl putem realiza noi conform standardelor de eficiență energetică și confort în vigoare.

2. PRODUCȚIE

Realizată conform proiectului adaptat pe tehnologia de prefabricare pe structură timberframe.

3. TRANSPORT

Se face pe uscat, în TIR-uri, structura casei fiind optimizată pentru transport. 

4. ASAMBLARE

Simplu, sigur și eficient, cu macara și personal specializat.

CASE DIN LEMN LA STANDARD nZEB

nZEB sau nearly Zero Energy Building este un standard de performanță energetică impus de Uniunea Europeană, pentru a reduce consum de energie din sectorul clădirilor, care este foarte mare, 40% raportat la celelate sectoare. Prin urmare, trebuie să construim mai eficient, astfel încât consumul de energie să fie foarte mic și acoperit din surse de energie regenerabilă. O casă din lemn are un avantaj în acest sens, pentru că lemnul ca material de construcție este un bun izolator termic, de 3,5 ori mai bun decât cărămida cu goluri și de 10 ori mai bun decât betonul. 

Mai mult decât atât, prin configurația structurii, un perete prefabricat din lemn este umplut cu izolație termică și în aceeași grosime de perete avem și structură și izolație. Per total, cu tot cu finisaje, o casă din lemn are pereții exteriori de 35cm (cu minim 25cm izolație), la un coeficient de transfer termic în conformitate cu standardului nZEB. Un perete de zidărie izolat pe fațadă, ajunge la 55cm. Astfel, într-o casă din lemn câștigăm mai mult spațiu util. Despre standardul nZEB am scris un articol dedicat pe blog.

COSTUL UNEI CASE DIN LEMN

Întrebarea de o mie de puncte: cât costă o casă din lemn? Nu există un raspuns general, pentru că există foarte multe variabile ce trebuie stabilite din proiect: suprafață totală, număr de niveluri, compartimentări și deschideri, tipuri de materiale și izolații termice, tipul de finisaje și instalații și, per total, nivelul de performanță energetică. O  casă eficientă energetic, la standard nZEB, are un cost de investiție mai mare, dar care se amortizează în timp din economiile de energie. Dacă ai întrebări legate de cost, nu ezita să ne contactezi și putem discuta concret pe proiectul tău. 

NIVELURI DE ECHIPARE CASE DIN LEMN

Casele din lemn pe care le construim respectă toate normele naționale și europene de siguranță, eficiență energetică și confort, fiind prefabricate în hală condiții optime de siguranță și controlul calității. În funcție de cerințele beneficiarului sau a proiectantului general, putem realiza următoarele tipuri de case pe structură de lemn în sistem timberframe:

Kit casa din lemn in sistem timberframe made by Miradex Wooden Buildings

1. KIT STRUCTURĂ LEMN

KIT STRUCTURĂ TIMBERFRAME: 

  • Kit pereți exteriori 45x145/200 mm placați cu OSB3, DHF, Vidiwall sau Fibrociment; 

  • Kit pereți interiori 45x100/145 mm;  

  • Planșeu din grinzi Posi-Strut; 

  • Kit ferme din lemn pentru șarpantă sau mansardă; 

  • Astereală din OSB roofing board, DHF sau scândură de rășinoase;

Photo_6619600_DJI_464_jpg_4298139_0_202197191544_photo_original-01.jpeg

2. STRUCTURĂ IZOLATĂ 

KITUL DE STRUCTURĂ TIMBERFRAME cu următoarele elemente: 

  • izolație termică: vată minerală bazaltică, celuloză, fibre de lemn; 

  • membrane: barieră de vapori la interior și folie anticondens la exterior (dacă avem fațadă ventilată);

  • termosistem vată minerală bazaltică sau plăci din fibră de lemn; 

cornel 4.jpg

3. NIVEL SEMI-FINISAT

KIT STRUCTURA TIMBERFRAME TERMOIZOLATĂ la care se adaugă: 

  • ferestre din profil PVC, lemn sau aluminiu cu striclă tripan; 

  • Placare interioară gips carton, Vidiwall sau lambriu lemn; 

  • Fațadă din lambriu, lemn termotratat sau tablă fălțuită; 

  • Învelitoare din talblă fălțuită sau țiglă tip Gerard; 

TIPURI DE CASE DIN LEMN

Casele din lemn pe care le construim respectă toate normele naționale și europene de siguranță, eficiență energetică și confort, fiind prefabricate în hală condiții optime de siguranță și controlul calității. În funcție de cerințele beneficiarului sau a proiectantului general, putem realiza următoarele tipuri de case pe structură de lemn în sistem timberframe:

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

CASE DIN LEMN ÎN PORTOFOLIUL NOSTRU

DESPRE CASE DIN LEMN ÎN SISTEM TIMBERFRAME

bottom of page