
CASA PASIVĂ CERTIFICATĂ DIN
POPEȘTI-LEORDENI
Proiect
Casa Pasivă din
Popești-Leordeni
Suprafață
187 mp
Locație
Popești-Leordeni, Jud. Ilfov, România
Arhitect
Arh. Radu Petrică
Arh. Tania Coliță
Tip Produs
Kit structură timberframe, izolată din fabrică
Anul finalizării
2024
Casa pasivă certificată, situată în Popești-Leordeni, la doar câțiva kilometri de București, este construită în sistem timberframe, și îmbină design-ul modern cu eficiența energetică la cele mai înalte standarde. Proiectul respectă toate cerințele standardului Passive House și este în proces de certificare.
Casa este compartimentată pentru a optimiza spațiul, oferind un echilibru perfect între funcționalitate și confort. Cu o suprafață utilă de aprox. 170 m2, locuința are la parter un living generos, o bucătărie luminoasă, o baie de serviciu și o cameră tehnică. Etajul casei are două dormitoare spațioase, 2 băi și un birou.
Casa a fost proiectată cu o atenție deosebită pentru performanță termică și durabilitate. Pereți exteriori sunt izolați cu vată bazaltică Rockwool de 150 mm și placați cu OSB și DHF din fabrică. Acoperișul este făcut din ferme tip atic, cu spațiu de depozitare și izolat cu 350 mm de vată bazaltică. Termosistemul este alcătuit dintr-un strat de 150 mm de vată bazaltică Rockwool Frontrock Max Plus, realizat de partenerul nostru Renovata. Fundația este termoizolată cu un strat de 300 mm de polistiren XPS, aplicat integral pe placă de beton, un detaliu tehnic care a influențat tălpile de trasare ale casei.
Etanșarea casei a fost realizată cu membrana performantă ProClima Intello Plus pentru pereți și acoperiș, iar pentru zona de balcon am folosit o membrană aluminizată Rothoblaas. În urma testului cu ușa suflantă (test blowerdoor) realizat de Zecaph, am obținut un rezultat mediu < 0.5 schimburi de aer pe oră la 50 Pa și ne-am încadrat astfel în cerințele Passive House.
Ferestrele din profil Rehau Geneo au fost montate cu benzi de etanșare Proclima și profile de compensare din trioterm la partea superioară, pentru a putea monta rulourile încastrate în termosistem, fără punți termice.
Pe langă izolația corespunzătoare în fiecare element de anvelopa termică și design-ul fără punți termice, etanșarea foarte bună, ferestre de casa pasivă, standardul Passive House cere ca sistemul de ventilație cu recuperare de caldura să aibă o eficiență mai mare de 75%.
Timpul de execuție a fost mai lung decât în mod uzual pentru o casă de astfel de dimensiuni, din cauza spațiului foarte restrâns din jurul casei. Pe lângă cerințele casei pasive, logistica de montaj a fost o altă provocare în cadrul acestui proiect.