top of page
Wooden House

CASE DIN LEMN ÎN SISTEM TRIMBERFRAME

CE PRESUPUNE O CASĂ DIN LEMN

AVANTAJELE UNEI CASE DIN LEMN

Casele pe structură de lemn în sistem timberframe au numeroase avantaje când vine vorba de rapiditate în execuție, eficiență energetică și standardul nZEB, însă poate cel mai important este materialul în sine. Lemul este o resursă regenerabilă în natură și disponibilă necontenit, atunci când este exploatată responsabil. Ca material de construcție, oferă numeroase avantaje în comparație cu sistemele clasice, printre care: 

Flexibilitatea în proiectare, producție, transport  și execuție, fiind realizat cu ușurință în sistem prefabricat;

Greutate mult mai redusă față de metal și zidărie, fapt care reduce considerabil costurile cu fundația; 

Rezistență sporită la cutremur datorită elasticității lemnului și a greutății reduse; 

Scade semnificativ timpul de construcție al unei case, prin tehnologia de prefabricare; 

Material natural cu amprentă negativă de carbon, absorbind prin fotosinteză CO2 din atmosferă; 

Contribuie la calitatea mediului interior și per total la sănătatea ocupanților pe termen lung; 

Rezistență termică bună ce contribuie eficiența energetică a clădirii; 

Durată de viață de sute de ani, dacă este utilizat corect într-o construcție; 

DEZAVANTAJELE UNEI CASE DIN LEMN

Spre deosebire de construcțiile tradiționale din zidărie și beton, o casă din lemn are nevoie de mai multă atenție în etapa de proiectare, pentru că sunt unele detalii foarte importante care trebuie respectate, precum: controlul umiditații din interior către exterior, trecerile și străpungerile instalațiilor prin pereți, compartimentări și deschideri, criteriile necesare atingerii țintelor nZEB (nearly Zero Energy Building).

 

De asemenea, o casă din lemn necesită un buget mai consistent în avans și nu poate fi făcută pe etape decalate, pentru că din momentul în care a început costrucția, e necesar ca aceasta să fie închisă pe exteriori și protejată de intemperii: învelitoare, ferestre și fațadă. 

Un alt dezavantaj al caselor din lemn este legată de percepția generală despre lemn, ca materiale organic care putrezește, arde și este atacat de carii. Toate aceste impedimente pot fi rezolvate cu atenție la detalii. Lemnul trebuie să fie uscat înainte de a fi pus în operă, tratat antifungic, antiseptic, ignifug și cu protecție la umiditate. În ceea ce privește rezistența la foc, avem un articol dedicat pe blog.

ETAPELE CONSTRUCȚIEI UNEI CASE DIN LEMN

1. PROIECTARE

Fiecare casă din lemn este realizată conform proiectului tehnic, pe care îl putem realiza noi conform standardelor de eficiență energetică și confort în vigoare.

2. PRODUCȚIE

Realizată conform proiectului adaptat pe tehnologia de prefabricare pe structură timberframe.

3. TRANSPORT

Se face pe uscat, în TIR-uri, structura casei fiind optimizată pentru transport. 

4. ASAMBLARE

Simplu, sigur și eficient, cu macara și personal specializat.

CASE DIN LEMN LA STANDARD nZEB

nZEB sau nearly Zero Energy Building este un standard de performanță energetică impus de Uniunea Europeană, pentru a reduce consum de energie din sectorul clădirilor, care este foarte mare, 40% raportat la celelate sectoare. Prin urmare, trebuie să construim mai eficient, astfel încât consumul de energie să fie foarte mic și acoperit din surse de energie regenerabilă. O casă din lemn are un avantaj în acest sens, pentru că lemnul ca material de construcție este un bun izolator termic, de 3,5 ori mai bun decât cărămida cu goluri și de 10 ori mai bun decât betonul. 

Mai mult decât atât, prin configurația structurii, un perete prefabricat din lemn este umplut cu izolație termică și în aceeași grosime de perete avem și structură și izolație. Per total, cu tot cu finisaje, o casă din lemn are pereții exteriori de 35cm (cu minim 25cm izolație), la un coeficient de transfer termic în conformitate cu standardului nZEB. Un perete de zidărie izolat pe fațadă, ajunge la 55cm. Astfel, într-o casă din lemn câștigăm mai mult spațiu util. Despre standardul nZEB am scris un articol dedicat pe blog.

COSTUL UNEI CASE DIN LEMN

Întrebarea de o mie de puncte: cât costă o casă din lemn? Nu există un raspuns general, pentru că există foarte multe variabile ce trebuie stabilite din proiect: suprafață totală, număr de niveluri, compartimentări și deschideri, tipuri de materiale și izolații termice, tipul de finisaje și instalații și, per total, nivelul de performanță energetică. O  casă eficientă energetic, la standard nZEB, are un cost de investiție mai mare, dar care se amortizează în timp din economiile de energie. Dacă ai întrebări legate de cost, nu ezita să ne contactezi și putem discuta concret pe proiectul tău. 

NIVELURI DE ECHIPARE CASE DIN LEMN

Casele din lemn pe care le construim respectă toate normele naționale și europene de siguranță, eficiență energetică și confort, fiind prefabricate în hală condiții optime de siguranță și controlul calității. În funcție de cerințele beneficiarului sau a proiectantului general, putem realiza următoarele tipuri de case pe structură de lemn în sistem timberframe:

Kit casa din lemn in sistem timberframe made by Miradex Wooden Buildings

1. KIT STRUCTURĂ LEMN

KIT STRUCTURĂ TIMBERFRAME: 

 • Kit pereți exteriori 45x145/200 mm placați cu OSB3, DHF, Vidiwall sau Fibrociment; 

 • Kit pereți interiori 45x100/145 mm;  

 • Planșeu din grinzi Posi-Strut; 

 • Kit ferme din lemn pentru șarpantă sau mansardă; 

 • Astereală din OSB roofing board, DHF sau scândură de rășinoase;

Photo_6619600_DJI_464_jpg_4298139_0_202197191544_photo_original-01.jpeg

2. STRUCTURĂ IZOLATĂ 

KITUL DE STRUCTURĂ TIMBERFRAME cu următoarele elemente: 

 • izolație termică: vată minerală bazaltică, celuloză, fibre de lemn; 

 • membrane: barieră de vapori la interior și folie anticondens la exterior (dacă avem fațadă ventilată);

 • termosistem vată minerală bazaltică sau plăci din fibră de lemn; 

cornel 4.jpg

3. NIVEL SEMI-FINISAT

KIT STRUCTURA TIMBERFRAME TERMOIZOLATĂ la care se adaugă: 

 • ferestre din profil PVC, lemn sau aluminiu cu striclă tripan; 

 • Placare interioară gips carton, Vidiwall sau lambriu lemn; 

 • Fațadă din lambriu, lemn termotratat sau tablă fălțuită; 

 • Învelitoare din talblă fălțuită sau țiglă tip Gerard; 

TIPURI DE CASE DIN LEMN

Casele din lemn pe care le construim respectă toate normele naționale și europene de siguranță, eficiență energetică și confort, fiind prefabricate în hală condiții optime de siguranță și controlul calității. În funcție de cerințele beneficiarului sau a proiectantului general, putem realiza următoarele tipuri de case pe structură de lemn în sistem timberframe:

 • Ce fel de lemn este folosit în construcția caselor din lemn?
  Specia de lemn cea mai des întâlnită care este folosită în structurile de rezistență este lemnul de rășinoase, brad, molid și pin, atât din considerente structurale, cât și de cost. Înainte de a fi pus în operă, lemnul este uscat și rindeluit pe toate cele 4 fețe. Ulterior, este debitat conform proiectului de producție și ajunge la etapa de tratare. Fiecare bucată de lemn este imersată într-o soluție specială 4 în 1: antifungic, antiseptic, ignifug și cu protecție la umidifate. După uscare, intră în procesul de producție, ca elemente componente în producția fermelor și structurilor prefabricate în sistem timberframe.
 • De unde provine lemnul folosit în construcția caselor din lemn?
  Lemnul provine din două surse, furnizori de cherestea sau din producție proprie. Avem o divizie de prelucrare a lemnului și ne aprovizionăm o parte din necesarul de lemn de la Obștile Locale din Bazinul Lotrului, dar avem și diverși furnizori, printre care și Holver, cel mai mare din piață, cu care acoperim restul necesarului. În ambele situații, ne asigurăm că provine din surse controlate responsabil.
 • Se pot face case pasive din lemn?
  Desigur, iar lemnul chiar are un avantaj în acest sens. Coneficientul de conductivitate al lemnului, λ=0,13 W/mK. Cărămida cu goluri are un coeficient lamda de 2 ori mai mare, otelul de 384 iar betonul de 15 ori. Cu înseamnă asta, că prin lemn se pierde mai puțină căldură de la interior la exterior și invers, în funcție de sezon, iar în standardul de casă pasivă este relevant în abordarea punților termice. Mai mult decât atât, într-o grosime de perete exterior de 15 cm într-o casă timberframe, avem atât perete portant, cât și termoizolație între montanți. De cealaltă parte, într-o casă din zidărie, avem nevoi de cărămidă de 30cm plus minim 10 cm izolație la fațadă. Rezultă mai multă suprafață, pentru acelați nivel de performanță termică. Am făcut un video detaliat despre timberframe decă vrei să afli mai multe:
 • Ce durată de viață are o casă din lemn?
  Durata normată de viață a unei clădiri, confom normativului, este de 50 ani. În fucție de cum este întreținută clădirea respectivă, poate ”trai” mai mult. În casele de lemn, detaliile de execuție bine puse la punct din faza de proiectare sunt esențiale, pentru a preveni orice eventuale probleme, cum ar fi transferul necontrolat de umiditate și infiltrațiile de aer. În lume există nenumărate exemple de clădiri din leme construite cu secole în urmă, care sunt încă în picioare. Avem exemple locale, bisericile din Maramureș din secolul XVII: https://www.youtube.com/watch?v=6F3EjVPtQKg
 • Cât durează construcția unei case din lemn?
  În general, o casă din lemn se construiește de 2 ori mai rapid decât una tradițională din zidărie. În plus, prin prefabricare, timpul de execuție se poate reduce și mai mult. Spre exemplu, pentru casa din Franța am avut nevoie de 10 zile pentru pruducția structurii: pereți exteriori izolați, pereți interiori placați, planșee din grinzi Posi izolate și grinzile pentru acoperișul tip terasă. Pentru montaj, am avut la dispoziție 3 zile pentru ridicarea structurii. Vezi cum a ieșit proiectul: https://www.youtube.com/watch?v=5BAgsQPiDBI&t=25s&ab_channel=MiradexWoodenBuildings
 • Ce înseamnă o casă prefabricată?
  Este o casă ale cărei elemente structurale sunt realizate în fabrică, folosint utilaje de prducție precum: mașină de tăiere CNC, presă hidraulică, circulare verticale și orizontale, pod rulant etc. În felul acesta, se pot livra pereți prefabricați izolați sau semi-finisați, planșee din grinzi Posi sau ferme din lemn. În felul acesta, manopera de prelucrare a lemnului se mută din șantier în fabrică, într-un mediu controlat și cu precizie de ordinul milimetrilor. Crește productivitatea și scade riscul de erori și accidente. Se pot face case din lemn și în șantier, dar crește timpul de execuție și riscul de erori, lucrând în mediu deschis și expus la vreme.
 • Cum rezistă la foc o casă din lemn?
  Contrar așteptărilor și percepției generale asupra lemnului folosit ca sursă de încălzire, lemnul arde, da, dar arde predictibil. Adică o grindă de lemn expusă la foc va pierde în medie 0,7mm/min din grosimea sa, ceea ce înseamnă că după jumătate de oră va pierde în medie 2cm. Stratul exterior carbonizat acționează ca un foarte bun izolator termic, astfel că dacă temperatura la flacără depășește 1000 grade Celsius, în interior, în inima lemnului, temperatura este de 50-60 grade. Mai mult decât atât, rezistența la foc a unei case din lemn se calculează ca sistem, luând în calcul și celelalte materiale folosite, precum izolație termică, placaje și finisaje. Am scris un articol detaliat pe acest subiect: https://www.miradex.ro/post/cum-se-comporta-la-foc-o-casa-pe-structura-de-lemn
 • Ce se comportă la cutremur o casă din lemn?
  Când se produce un cutremur, mișcarea plăcilor tectonice creează unde seismice și implicit accelerații locale ale terenului ce se transmit mai departe clădirilor. Masa (sau greutatea clădirii în termeni mai populari) este direct proporțonală cu efectele unui cutremur asupra unei clădiri și prin urmare este foarte importantă în acest context. Cu cât este mai mare masa clădirii, cu atât forța seismică care acționeză asupra ei este mai mare. O casă din lemn este de 3-4 ori mai ușoară decât una clasică din zidărie și beton și astfel efectele forței seismice asupra ei sunt semnificativ mai mici. Lemnul prin esența sa este un material elastic și împreună cu îmbinările metalice (șuruburi, colțare etc) fac ca întreg ansamblul să se comporte mult mai bine la mișcările laterale ale pământului cauzate de un cutremur. Am scris un articol detaliat pe acest subiect: https://www.miradex.ro/post/cum-rezista-la-cutremur-o-casa-pe-structura-de-lemn
 • Construim cu lemn dar tăiem păduri. Cât de sustenabil este?
  Lemnul este un material natural, disponibil din abundență în natură și, mai important, regenerabil. Este sustenabil să construim cu lemn pentru că materia prima, adică copacul, se regenerează la un anumit interval, în funcție de specia din care face parte. Ca orice organism viu, un copac are un ciclu de viață: se naște, crește și moare, urmând a se integra înapoi în natură. Spre deosebire de restul materialelor de construcție, lemnul este singurul material regenerabil. Oțelul, cărămida sau betonul provin din surse epuizabile în timp ce lemnul are nevoie doar de timp, apă, soare și nutrienți din sol pentru a crește și a produce celuloza, componenta de bază care îi dă valoare ca material de construcție. În medie, un metru cub de lemn stochează între 900-1000 kg de CO2. 30% din carbon ajunge în sol în timp ce restul este utilizat ca ”hrană” în timpul creșterii. Procesele de exploatare și prelucrare a bușteanului pentru a fi transformat în chereste consumă la rândul lor energie și au o amprentă de carbon asociată, de aproximativ 200-300 kg CO2. Per total, 1 m3 de lemn stochează 600-700 kg CO2. Dacă pădurile sunt administrate într-un mod responsabil și ciclul unui arbore este închis într-un mod sustenabil, lemnul poate fi o resursă regenerabilă disponibilă necontenit. Am scris un articol detaliat pe acest subiect: https://www.miradex.ro/post/este-sustenabil-sa-construim-cu-lemn
ÎNTREBĂRI FRECVENTE

CASE DIN LEMN ÎN PORTOFOLIUL NOSTRU

DESPRE CASE DIN LEMN ÎN SISTEM TIMBERFRAME

bottom of page