Miradex Team
29 iun. 20213 min
Lemnul este un material foarte versatil, care se potrivește foarte bine atât în structurile în structurile caselor din lemn, ci și în cazul construcțiilor cu deschideri mari, precum hale din lemn, hale de proucție sau chiar saloane de evenimente. Folosind sisteme industrializare de prefabricare, precum sistemul multicui, reușim să folosim lemnul eficient în structuri conplexe, cu deschideri mari. Așadar, nu folosim grinzi lamelare, ci ferme din lemn cu deschideri mari, precum kituri de hale sau ferme pentru șarpante industriale.
Se preteaza pentru constructii din lemn cu deschideri mari de pana la 25 m
Se preteaza pentru constructii din lemn cu deschideri mari de pana la 25 m
Se preteaza in cazul sarpantelor cu deschideri mari de pana la 25 m
Se preteaza pentru constructii din lemn cu deschideri mari de pana la 25 m
Fermele din lemn pentru acest tip de structuri se evidențiază printr-o oferta tehnico-economică foarte avantajoasă în comparație cu structurile din metal, ajungând la un cost cu 20-30% mai mic. Deși pot avea forme mai complexe datorate sarcinilor preluate și a deschiderilor mari, fermele din lemn prefabricate cu conectori MiTek sunt ideale pentru construcții comerciale și industriale, precum hale de producție, hale de depozitare sau zootehnice, dar și saloane de evenimente.
Kitul de ferme din lemn pentru hale pot avea deschideri de până la 25m în funcție de tipul de proiect, încărcări și mediul la care este expusă clădirea. Timpul de producție și asamblare sunt de asemenea foarte reduse iar calitatea și durabilitatea clădirii în timp este de necontestat.
Proiectarea halelor din lemn este un proces complex care ține cont de factori precum locația clădirii și încărcările pe care trebuie să le suporte la vânt, zăpadă și seism. În plus, la încărcările proprii, sunt luate în considerare, pe lângă structura în sine a clădirii, utilaje precum poduri rulante de diverse tonaje. Spre exemplu, la hala noastră de producție din Brezoi vom instala un pod rulant de 3,5 tone care va glisa pe stâlpii din grinzi cu zăbrele. Pe lângă acestea, se mai adaugă factori precum utilizarea clădirii (producție, depozitare, zootehnic) și scenariile de protecție la foc.
Normativul de proiectare lemn este EUROCODE 5 iar ca softuri de proiectare și modelare a fermelor cu deschideri mari si grinzilor cu zăbrele, folosim RoofconTrusscon și Pamir.
Hala din lemn, construită integral din elemente prefabricate: ferme din lemn și grinzi cu zăbrele din lemn
Salon de evenimente de 350mp, realizat din ferme din lemn deschidere 13m, stâlpi din grinzi cu zăbrele și pereți prefabricați pentru anexă
Ferme din lemn, deschidere 15m, realizate din 2 elemente ce se îmbină în șantier.
Hala din lemn, construită integral din elemente prefabricate: ferme din lemn și grinzi cu zăbrele din lemn
Folosim lemn de rășinoase, brad, molid și pin, clasa de rezistență C24, secțiune 45/60/80mm tratat antifungic, antiseptic, ignifug și cu protecțiela umiditate. Tratamentul se adaptează în funcție de întrebuințarea halei. De exemplu, o hală zootehnică va avea un tratament cu protecție ridicată la mediul acid. Lemnul este uscat înainte să fie pus în operă, umiditate maximă 17%, urmând apoi să fie debitat conform proiect, tratat și pregătit pentru procesul de producței.
Fermele din lemn sunt realizate prin presare hidraulică la 40 tone forță, folosind conectori multicui MiTek. Conectorii multicui sunt calculați astfel încât să suporte sarcinile necesare în fiecare îmbinare din fermă. Sunt poziționați pe elementele de lemn pe care le va fixa, sunt presați, iar acest proces se repetă și pe partea cealaltă a fermei, rezultând un element structural prefabricat și foarte rezistent.
Construcția unei hale din lemn se face în 2 etape: producție și montaj. Producția se face în fabrică iar înainte de a trimite fermele din lemn și grinzile cu zăbrele în șantier, este necesar să fie pregătită în prealabil fundația și terenul de acees, unde se va cala o macara. De asemena este necesar accesul unui camion de 12m pentru eficientizarea transportului.
Tipul de montaj variază în funcție de configurația structurală. De exemplu, la hala noastră de producție din Brezoi am avut nevoie de 5 zile pentru ridicarea și fixarea stâlpilor din grinzi cu zăbrele, fixarea fermelor de 13m peste și închiderea cu astereala. De cealaltă parte, daca avem un kit de hală din lemn, fermele și stâpii verticali sunt îmbinați la sol și fixați pe poziție împreună, crescând viteza de montaj.
Kit ferme din lemn cu deschidere de 13m, suprafata construita 300mp.
Structură prefabricată formată din stâlpi din grinzi cu zăbrele și ferme din lemn cu deschidere de 13m, acoperind o suprață de 455mp
Ki ferme din lemn pentru hale cu deschidere de 13m, acoperind o suprafață de 325 mp
Kit ferme din lemn cu deschidere de 13m, suprafata construita 300mp.
Este o întrebare foarte bună. Orice investiție are în spate niște calcule de rentabilitate care depind foarte mult de obiectul de activitate. Spre exemplu, o hală zootehnică pentru depozitare furaje sau creștere animale nu va necesita aceleași dotări ca o hală de producție. De aceea, un cost cât mai realist se stabilește în urma analizei unei schițe sau proiect. Dar din experieța noastră, o hală din lemn este mai accesibilă financiar decât cele pe structură metalică sau zidărie și diferența de preț poate ajunge la 30%. Dacă ai un proiect sau schiță de la care să pornim, conteactează-ne pentru o cotație de preț!