top of page
Poza scriitoruluiMiradex Team

AVANTAJELE FERMELOR DIN LEMN ÎN PROIECTAREA & CONSTRUCȚIA ȘARPANTELOR

Actualizată în: 23 mar. 2021

De ce să optezi pentru sistemul constructiv din ferme prefabricate cu plăcuțe multicui în proiectele tale


Despre ferme

Fermele din lemn sunt elemente structurale compacte, prefabricate prin procedee mecanice, din care rezultă subansambluri ce alcătuiesc șarpanta unei construcții. Procesul de producție constă în debitarea lemnului și presarea cu utilaje speciale a conectorilor din oțel zincat MiTek (sau organelor de asamblare), la diferite presiuni și în diverse configurații: ferme pentru șarpante simple, în 2 sau 4 ape, ferme pentru mansarde, hale etc. Găsești toate configurațiile aici.

Cum se fabrică fermele din lemn cu conectori MiTek - Miradex Wooden Buildings
Ecuația simplă a unei ferme din lemn

În termeni populari, procesul mai este cunoscut și ca ”sudura lemnului”. Totul se petrece în interior, într-o hală de producție, in condiții optime. Ulterior, elementele prefabricate se transportă pe șantier pentru asamblare.



Din ce este alcătuită o fermă din lemn prefabricată cu conectori MiTek by Miradex Wooden Buildings
Din ce este alcătuită o fermă din lemn


Proiectare optimizată

Însă până la producție, totul începe cu etapa de proiectare structurală, care se realizează cu softuri specializate de modelare și calcul. Unul dintre ele este RoofCon Trusscon, dezvoltat special pentru calculul fermelor.

Modelarea unui acoperiș din ferme în softul Roofcon Trusscon by Miradex Wooden Buildings
Modelarea unui acoperiș din ferme în softul Roofcon Trusscon

În etapa de proiectare se stabilesc cantitățile conectori metalici și de lemn, pe diferite clase de rezistență sau aspect, pentru cazul în care fermele vor fi aparente. Lemnul utilizat în producția fermelor trebuie să îndeplinească anumiți parametri: umiditate de maxim 18%, clasa de rezistență C24 și tratament ignifug și insecto-fungicid. Verificarea și calculul fermelor din lemn se face conform normelor EUROCOD 5 și normativului național NP 005 2003.


Un prim avantaj al fermelor, pornind de la proiectare, este că pot atinge deschideri mari, de până la 30m, fără stâlpi intermediari, fiind o soluție foarte economică în cazul halelor sau spațiilor industriale.


Producție eficientă și controlată

Un alt avantaj al fermelor este acela că proiectarea este corelată cu producția direct din softurile de calcul și astfel debitarea lemnului (la CNC sau manual) se face optimizat, cu resturi minime. Din estimările noastre, se consumă cu 40% mai puțin lemn față de dulgheria clasică.


Producția din fabrică necesită elaborarea unor fișe tehnice detaliate, pentru fiecare fermă sau element structural în parte: dimensiuni, unghiuri, poziționarea plăcilor multicui la îmbinări. Presiunea minimă de la care se fixează un conector pe lemn este de 30t și este interzisă aplicarea conectorilor prin alte mijloace.


Aplicarea conectorilor multicui prin presare
Aplicarea conectorilor multicui prin presare mecanică

Tot procesul de producție se realizează în fabrică, într-un mediu controlat, ceea ce reprezintă un mare avantaj spre deosebire de dulgheria clasică. Debitarea lemnului se face cu toleranțe minime, de ordinul milimetrilor și astfel crește precizia când vine vorba de detaliile de execuție. Controlul calității este asigurat pe tot fluxul de producție și astfel rezultă un sistem constructiv certificat și care respectă prevederile europene, conform EN 14081-1+A1:2011 si EN 14250:2010.



Montaj rapid și sigur

Odată finalizată producție, fermele sunt încărcate și transportate la locul de asamblare. Într-un camion de 13m intra între 400-600mp de acoperiș din ferme tip grindă cu zăbrele (exemplu de mai jos), cu toate elementele de montaj, cum ar fi contravânturiri, organe de asamblare și distanțieri.

Montajul unei șarpante din ferme prefabricate cu deschidere >15m by Miradex Wooden Buildings
Montajul unei șarpante din ferme prefabricate cu deschidere >15m

Montajul se poate face fie manual, fie cu macaraua, în funcțiie de condițiile de lucru (acces macara). Un alt avantaj în cazul fermelor din lemn este timpul de execuție, care este se înjumătățește față de dulgheria clasică. Montajul constă în asamblarea elementelor prefabricate conform schemei de montaj, fixarea de structura existentă prin organe de asamblare (colțare și ancore chimice sau mecanice), contravântuirea structurii și, după caz, închiderea cu astereală.



Suprafață utilă extinsă în cazul mansardelor

Pe lângă cele menționate mai sus, fermele din lemn mai au un avantaj când vine vorba de acoperișurile tip mansardă. Structurile prefabricate din ferme permit maximizarea spațiului interior, atât pe verticală cât și pe orizontală, fără a fi nevoie puncte intermediare de sprijin. Configurația open-space se poate realiza în mai multe moduri, astfel încât să se păstreze forma acoperișului din proiect.

Acoperiș tip mansardă în 2 ape din ferme prefabricate by Miradex Wooden Buildings
Acoperiș tip mansardă în 2 ape din ferme prefabricate

Concluzie

Tehnologia disponibilă pe piață ne permite în prezent să optimizăm foarte multe procese și siteme constructive. Printre acestea se numără și structurile prefabricate din lemn cu conectori multicui, care vin cu avantaje incontestabile față de dulgheria clasică și sunt o soluție viabilă la multe provocări inginerești care implică lemnul. Poți vedea structurile prefabricate puse în practică în portofoliul nostru de proiecte.


1.785 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page