top of page
Poza scriitoruluiMiradex Team

FERME DIN LEMN#1: MANSARDA OPEN SPACE

Actualizată în: 23 mar. 2021

O mansardă în 2 pante, optimizată din punct de vedere al spațiului interior


Ferme din lemn pentru mansarde

Fermele din lemn sunt elemente structurale compacte, prefabricate prin procedee speciale de presare mecanică, din care rezultă subansambluri ce alcătuiesc șarpanta unei construcții. Nu intrăm în detalii pentru că am scris un articol separat despre ferme la modul general.

Proiectarea structurii mansardei din ferme prefabricate by Miradex Wooden Buildings
Proiectarea structurii mansardei din ferme prefabricate

Mansardă din ferme prefabricate

În cazul de față vorbim de o mansardă în 2 ape cu configurația fermelor de-așa natură încât să obținem un spațiu generos la interior. Fermele au fost montante pe placa de beton, a cărei suprafață este de 108mp.


Suprafața utilă a mansardei este de 69mp, fără stâlpi de sprijin, cu înălțimea liberă de 2.6m.

După finisarea plăcii peste parter și a tavanului, înălțimea va fi de 2.45m. Spațiul util astfel obținut poate fi ulterior compartimentat cu pereți neportanți sau poate rămâne un spațiu deschis. În cazul de față, a fost a 2-a variantă. Restul suprafeței va fi folosită ca depozitare - zăbrelele verticale care leagă cele 2 tălpi ale fermei au lungimea de aprox. 1.4m iar spațiul dintre ferme însumează aprox. 30mp pe ambele laturi.


Structura mansardei din ferme este proiectată să reziste încărcărilor date de vânt și zăpadă. Valorile de bază sunt de 1.21 kN/m2 pentru vânt și 2kN/m2 pentru zăpadă. Lemnul folosit în proiect este de rășinoase, cu clasa de rezistență C24 și tratat insecto-fungicid și ignifug. Grosimea fermelor este de 45mm iar distanța interax este de 855mm.

Sectiune acoperiș din ferme din lemn tip mansardă pe placă de beton by Miradex Wooden Buildings
Sectiune acoperiș din ferme tip mansardă pe placă de beton


De la proiect la realitate

Odată finalizat calculul structural și proiectarea structurii acoperișului tip mansardă, trecem la practica din teren. Montajul structurii se face după niște scheme de montaj detaliate și înclude următoarele elemente: talpa de trasare hidrofobizată peste care se vor așeza fermele, colțarele și conexpanduri de fixare de placa de beton, fermele din lemn tip mansardă în 2 ape, contravânturile, frontoanele și astereala.


De la proiectarea fermelor din lemn pentru mansarda la montajul în realitate by Miradex Wooden Buildings
De la proiectare la montajul

Montajul structurii acoperișului din ferme prefabricate a fost realizat manual și a durat o zi. Restul sarcinilor precum contravântuirile, placarile interioare și exterioare (astereală) au necesitat încă 2 zile. Poți urmări o scurtă secvență din montajul mansardei în clipul de mai jos.



Fermele din lemn pentru acoperișuri tip mansardă sunt o soluție tehnică foarte eficientă din punct de vedere al optimizării spațiului util, indiferent dacă se montează pe placa de beton sau pe un planșeu din grinzi din lemn. Configurația open space oferă foarte multă flexibilitate în utilizarea spațiului interior, păstrând totodată forma acoperișului, fie că este în 2 sau mai multe ape. Află mai multe despre fermele din lemn și configurațiile acestora.

Postări conexe

Afișează-le pe toate

2 Comments


winnickidragos56
Apr 20, 2022

dores sa cumpar o structura de sarpanta pentru o casa in constructie de 100 mp /?

Like

winnickidragos56
Apr 20, 2022

doresc sa i-mi comunicati pret plus manopera la mp sarpanta

Like
bottom of page