top of page
  • Poza scriitoruluiMiradex Team

PLANȘEE RIGIDE DIN GRINZI POSI-STRUT

Actualizată în: 6 iul. 2021

Ce sunt grinzile Posi-Strut, cum se fabrică, ce avantaje și aplicații au în construcții?



Ce este o grindă Posi?

Grinzile Posi-Strut sau Posi-Joist sunt un produs caracteristic al MiTek Industries și constă în îmbinarea prin zăbrele metalice a 2 elemente din lemn (talpa superioară și talpa inferioară) într-un singur element compact, rezistent și rigid, care are numeroase avantaje pe care le vom discuta mai departe în acest articol. Alte produse ce se pot realiza cu tehnologia MiTek sunt fermele din lemn pentru șarpate și mansarde sau construcții cu deschideri mari.


Planșeu din grinzi Posi-Strut realizate cu zăbrele metlaice MiTek si produse de Miradex Wooden Buildings
Planșeu din grinzi Posi-Strut


Tipuri de grinzi Posi-Strut

În funcție de aplicații și calculul structural, rezultă mai multe tipuri de grinzi, cu înălțimea cuprinsă între 202-421mm și lățimea tălpii cuprinsă între 72-150mm.


Ca în cazul oricăror structuri din lemn, este foarte important ca lemnul utilizat în producția grinzilor să fie unul de calitate, clasa de rezistență C24 și umiditate maximă 18%. Zăbrelele metalice fac parte din categoria ”conectorilor multicui de asamblare ambutisați” și sunt fabricate din fâșii de tablă din oțel galvanizat de 1mm, conform EN10143:2006 și EN 10346:2009.


Producția grinzilor Posi prin presare hidraulică. Poza din fabrica Miradex
Producția unei grinzi Posi prin presare hidraulică

Procesul de producție al grinzilor Posi necesită o presă hidraulică specială cu care zăbrelele metalice cu capete multicui se fixează în tălpile de lemn conform specificațiilor producătorului. Noi le executăm cu 30 tone forță. Este interzisă aplicarea conectorilor metalici prin lovire.


Pe lângă planșee, grinzile Posi pot fi folosite în mai multe aplicații într-o construcție. Acestea pot fi folosite ca montanți într-o structură timberframe (în alcătuirea pereților prefabricați) sau căpriori pentru șarpante și mansarde (le mai întâlnim și sub denumirea de Posi-Rafters). În combinație cu ferme de mansardă, rezultă un element prefabricat robust cunoscut ca Posi-Attic.




Avantajele grinzilor Posi-Strut

Tehnologia de prefabricare cu conectori multicui aduce numeroase avantaje din punct de vedere al calității structurilor din lemn, timpului rapid de execuție și optimizării consumului de lemn. În ceea ce privesc grinzile Posi, enumerăm următoarele:


1. Consum redus de lemn comparativ cu grinzile tradiționale: zăbrelele metalice înlocuiesc practic inima grinzii și astfel consumul de lemn se reduce cu peste 50%. În consecință, greutatea planșeului se reduce cu 30% comparativ cu cel realizat din lemn ecarisat sau lemn lamelar și astfel montajul se poate face sub formă de elemente prefabricate.


Planșeu prefabricat din grinzi Posi-Strut în sarcina în macara. Grinzile pot fi preasamblate sub formă de planșeu și astfel se reduce timpul de executție
Planșeu prefabricat din grinzi Posi-Strut

2. Deschideri mari, fără reazeme intermediare: o grindă poate ajunge chiar și la 9m deschidere, în funcție de înălțimea grinzii și de calcului structural. În plus, grinzile pot fi produse cu capete ajustabile pentru posibile chertări în situația în care o clădire este renovată și se înlocuiește planșeul.


3. Rigiditate sporită și vibrații minime în planșeu: zăbrelele metalice preiau cu succes încărcările și vibrațiile create de ocupanți. În plus, contravântuirile de întărire dintre grinzi distribuie mai eficient încărcările permițând transferul forțelor concentrate mai ușor, fără a mări înălțimea grinzii.


4. Instalații în planșeu: zăbrelele metalice permit trasarea instalațiilor precum tubulaturile de ventilație, trasee de cabluri și țevi de canalizare, fără alte găuri și perforații. Înălțimea liberă dintre tălpile grinzilor variază între 108-327mm și este suficientă pentru orice tipuri de tubulaturi de ventilație. În contextul standardului nZEB (nearly Zero Energy Building), ventilația cu recuperare de căldură are un rol foarte important în economia unei locuințe eficiente și sănătoase. Am scris mai multe despre nZEB în acest articol.


Tubulaturi de ventilație trase prin planșeul cu grinzi Posi. Grinzile Posi permit trasarea tubulaturilor printre zabrelele metalice, fara a fi nevoie de gauri suplimentare
Tubulaturi de ventilație trase prin planșeul cu grinzi Posi

5. Punți termice reduse: în cazul în care grinzile se folosesc în producția pereților timberframe, planșeelor peste fundație, căpriorilor de acoperiș sau a teraselor, acestea constituie elemente din anvelopa termică a clădirii. Astfel, dacă folosim o izolația suflată (celuloză, paie cernute și măcinate, fulgi de fibră de lemn), aceasta umple uniform toate spațiile dintre zăbrele grinzilor și astfel puntea termică este redusă semnificativ. Despre punți termice și principiile casei pasive am vorbit mai pe larg în acest articol.

6. Producție optimizată: randamentul de producție al grinzilor poate ajunge la 200 ml/ora în funcție de tipul de presă folosit. Lungimea grinzii este nelimitată, deoarece tălpile din lemn pot fi prelungite prin plăcuțe multicui și astfel nu mai suntem condiționați de lungimea standard a lemnului. În felul acesta se reduc și pierderile de lemn din debitare.



Concluzii

Grinzile Posi-Strut sau Posi-Joist sunt o variantă mai avansată a grinzilor clasice cu zăbrele din lemn și oferă avantaje incontestabile, atât din punct de vedere al optimizării consumului de lemn, cât și în ceea ce privesc proprietățile mecanice și ușurința cu care sunt puse în operă. În plus, sunt foarte versatile și se potrivesc în nu doar în construcțiile din lemn, ci și pe zidărie, atunci când substituie cu succes placa din beton. Desigur, ar mai fi destule de discutat despre aplicațiile Posi, de aceea nu ezita să ne contactezi pentru întrebări sau detalii tehnice.


2.323 afișări1 comentariu

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page