
PROIECTARE INTEGRATĂ
CU CE TE PUTEM AJUTA?
Prin expertiza noastră tehnică, putem oferi o serie de servicii esențiale pentru un proiect de succes, în special dacă avem exigențe de eficiență energetică și de sustenabilitate. În faza incipientă a proiectului, sunt foarte utile informații despre planificarea șantierului, bugetare, detalii tehnice corecte în teorie dar greu de realizat în practică, termene realiste și multe altele. Mai mult decât atât, testăm constant casele pe care le construim și ne îmbunătățim continuu produsele și serviciile pe care le oferim.
Așadar, fie că ești la faza de idee sau lucrezi deja la un proiect cu arhitectul tău, te poți baza pe noi pentru următoarele servicii:
Servicii
CONSULTANȚĂ TEHNICĂ
Suntem specialiști certificați în case pasive și avem experiență vastă în execuție, care este foarte utilă și necesară în etapa de proiectare și bugetare

Servicii
CERTIFICAREA GREEN HOMES
Suntem acreditați de către Romania Green Building Council să certificăm proiectele în standardul Green Homes - o certificare de sustenabilitate recunoscută internațional.

Servicii
PROIECTARE DE STRUCTURĂ
Avem în echipă ingineri proiectanți specializați în structuri de lemn și împreună cu partenerii noștri proiectanți, ne putem ocupa și de fundații și structuri complexe.

Servicii
TESTARE ETANȘARE CU UȘĂ SUFLANTĂ
Garantăm calitatea proiectelor noastre prin testare blowerdoor și cameră cu termoviziune. Testăm, remediem și îmbunătățim.

ECHIPA DE PROIECTARE
O casă din lemn bine făcută pleacă din etapa de proiectare, unde recomandăm o abordare multidisciplinară a proiectului încă din faza de idee. Astfel, arhitectul sau echipa de arhitecți va transforma ideile tale într-un concept de arhitectură adaptat la cerințele primăriei din Certificatul de Urbanism. Conceptul de arhitectură este de asemenea influențat de particularitățile sistemului constructiv timberframe, la sistemele de instalații dar și la cerințele standardului nZEB. Așadar, sunt multe variabile de luat în calcul până să ajungem la o variantă finală de proiect și de aceea este necesar să aducem toate disciplinele la aceeași masă.
Noi venim cu expertiza de proiectare rezistență la specialitatea suprastructură de lemn și împreună cu partenerii noștri arhitecți, ingineri, auditori energetici, dar și certificatori, putem transforma o idee într-un proiect de succes, fie că vorbim de case nZEB sau case pasive certificate, pensiuni, unități de învățământ sau alte tipuri de clădiri unde se potrivește o structură de lemn.
PROCESUL DE PROIECTARE
Chiar dacă terenul este în posesia ta, mai sunt câteva etape esențiale pe care trebuie să le urmezi, până să poți construi. În acest proces se aplică acea vorbă că ”graba strică treaba”. De aceea, în planificarea casei recomandăm să ai în vedere un timp de proiectare de minim 3 luni până la Autorizația de Construcție. Evident, cu cât sunt mai puține iterații în etapa de concep, cu atât va fi mai scurt timpul de proiectare. Sunt situații în care poți să avansezi cu conceptul de arhitectură, să ajungi la o variantă care îți place foarte mult, dar să fii nevoit să micșorezi casa pentru că nu te încadrezi în buget.
Din experiența noastră, recomandăm să aloci suficient timp pentru proiectare, în special în etapa de detalii de execuție, când vei cere oferte și vei alege cu cine să lucrezi. Un proiect detaliat va conține tot ce are nevoie un constructor, un instalator sau un meșter ca să facă treabă bună și dacă lipsesc aceste detalii, vei fi nevoit să iei tu anumite decizii tehnice sau să te încrezi în expertiza celui cu care lucrezi. Mai multe sute de euro investite în proiectare te vor scuti de mii de euro în etapa de execuție prin evitarea deciziilor proaste.
Certificatul de Urbanism
Înainte de a începe proiectarea, trebuie să treci un pas important, Certificatul de Urbanism. Arhitectul de poate ajuta să îl obții mai ușor. Tot în această etapă, este nevoie obții mai multe date despre teren: Studiul Geotehnic pentru analiza solului de fundare și de Ridicare Topografică.
Autorizația de Construcție
Pornind de la forma finală de concept de arhitectură, echipa de proiectarea avansează proiectarea până la faza de autorizație, care conține: proiect de arhitectură, fundații, scheme de instalații și raportul nZEB. Pe lângă proiect, mai trebuie să obții avizele care apar în Certificatul de Urbanism. Toată această documentație este depusă la primărie și aștepți 30 zile conform legii.
Conceptul de Arhitectură
Pornind de la ideile tale/voastre, arhitectul va crea un concept de arhitectură, care va fi testat și adaptat în mai multe iterații la cerințele structurale, de instalații și nZEB. În final, acest concept de arhitectură trebuie să respecte nevoile tale/voastre de locuire.
Proiect Tehnic & Detalii de Execuție
După ce ai obținut Autorizația de Construcție și nu mai sunt alte modificări la proiect, echipa de proiectare continuă detalierea proiectului până la faza de Proiect Tehnic și Detalii de Execuție pe toate specialitățile: arhitectură, rezistență fundații și suprastructură și instalații pe toate specialitățile. Apoi poți începe liniștit șantierul.
PROIECTARE DE STRUCTURĂ
În tot procesul de proiectare, noi ne ocupă de proiectul de rezistență, specialitatea suprastructură. Așadar, fie că vii la noi cu proiectul de arhitectură sau apelezi la noi pentru tot demersul de proiectare, arhitectura trebuie corelată cu suprastructura într-o fază cât mai incipientă a proiectului. Nu vrei să avansezi cu volumetria și compartimentările și să constați apoi că nu este rezonabilă deschiderea din living sau că structura in forma actuală va implica costuri consistente. Etapele de lucru în realizarea unui proiect de suprastructură sunt următoarele:
1. Studiu de soluție - analizăm conceptul de arhitectură în faza incipientă și dăm mai multe direcții și soluții structurale. În această etapă, facem și analiza de cost, astfel încât să stabilim varianta optimă pe care o propunem clientului și arhitectului. Facem o modelare preliminară în Pamir. Acest studiu este foarte relevant în situația în care clientul își propune o investiție mai neobișnuită (ex. un salon de evenimente cu forme complexe) și în multe situații se dovedește a fi un studiu de fezabilitate.
2. Model structural validat - pe soluția structurală aprobată anterior, facem calculul structural mai amănunțit și stabilim grosimile finale ale elementelor structurale, precum și soluțiile de prindere și contravântuire. Structura acoperișului și grinzile le modelăm în Pamir, un soft dedicat creat de Mitek, în timp ce pereții îi modelăm în Timbertek. Apoi, testăm tot modelul structural în Dlubal, pentru solicitări la seism și la vânt și adaptăm astfel structura la cele mai defavorabile scenarii.
3. Proiect de producție - pornind de la modelul structural validat, detaliam pereții și fiecare element structural care intră în producție până la cele mai mici detalii, de ordinul milimetrilor. Atenția la detalii este esențială în această etapă, pentru că orice eroare, cât de mică ar fi ea, poate genera probleme mai mari sau mai mici în execuție. O structură prefabricată necesită mai mult timp la proiectare, dar salvează semnificativ mai mult timp în execuție. Fișele de producție le facem în Cadwork, un soft dedicat detalierii structurilor de lemn.
4. Detalii de montaj - chiar dacă din fabrică structura pleacă precum un pachet cu piese de lego, șantierul nu este tocmai simplu și de aceea sunt esențiale planuri de montaj la același nivel de detaliu precum fișele de producție. Ne străduim ca timpul de execuție să fie cât mai redus, fără să facem rabat de la calitatea structurii. Astfel că ordinea de montaj și detaliile de prindere sunt esențiale. Planurile de montaj le facem tot în Cadwork.
În timpul procesului de proiectare avem în vedere un criteriu important: eficiența resurselor, fără a face rabat de la calitate. Credem că se pot face foarte multe optimizări de material prin soluții outside the box. Ne folosi creativitatea și inovăm constant în procesul de proiectare, astfel că o să vezi în proiectele noastre tot felul de structuri mai neobișnuite, în spciale cele de acoperiș. Coordonarea cu celelalte specialități o facem exportând modele IFC, care pot fi preluate de arhitect și ceilalți inginri de specialitate.
Verificarea și calculul fermelor din lemn, a structurilor prefabricate în sistem timberframe sau altor elemente structurale se face conform normelor EUROCOD 5 și normativului național NP 005 2003;
Structura de rezistență are un rol foarte important în eficiența energetică a casei, pentru că anumite elemente structurale pot deveni punți termice dacă nu sunt tratate corespunzător sau chiar pot împiedica realizarea anumitor detalii de etanșare. În echipa noastră vei găsi ingineri certificați de cele mai exigente standarde internaționale de eficiență energetică în clădiri: Passive House Tradesperson și MINERGIE.
În continuare poți vedea o parte din proiectele noastre de clădiri rezidențiale, comerciale sau industriale în care am inclus pereți timberframe, ferme din lemn, grinzi cu zăbrele și grinzi lamelare.
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |