top of page
Wood

CONSTRUIM SUSTENABIL

SECTORUL CONSTRUCÈšIILOR POLUEAZÄ‚ FOARTE MULT

Conform statisticii Uniunii Europene, sectorul clădirilor are un impact semnificativ asupra mediului, având un consum de energie de 40% È™i 36% emisii de CO2 rezultate din procesele de producere a materialelor de construcÈ›ie È™i a energiei utilizate pentru utilizarea clădirilor. Mare parte din energia utilizată provine din surse convenÈ›ionale de energie (gaz, cărbune, petrol) È™i prin urmare, construcÈ›ia È™i utilizarea unei clădiri are un impact asupra mediului. 

​

Practic, putem spune că fiecare clădire are o amprentă de carbon pe durata ciclului ei de viață (construcÈ›ie È™i utilizare). În ceea ce privesc materialele de construcÈ›ie, acestea au o amprentă de carbon, reprezentând energia consumată È™i emisiile asociate pentru fiecare proces, de la extracÈ›ia materiei prime, la procesele de producÈ›ie È™i până la produsul finit. Cu cât este mai mare amprenta de carbon, cu atât mai poluante sunt procesele de fabricaÈ›ie din spatele acelui produs. De exemplu, oÈ›elul È™i betonul sunt responsabile, la nivel global, de 4% din emisiile totale de CO2, mai mult decât transportul maritim, aerian È™i feroviar la un loc. 

​

PoÈ›i vedea aici emisiile de CO2 pe fiecare sector în parte iar dacă vrei să afli mai multe despre impactul clădirilor asupra mediului, am scris un articol dedicat pe blog.

​

LEMNUL, UN MATERIALE SUSTENABIL

Contrar aÈ™teptărilor, este sustenabil să construim cu lemn, deÈ™i este nevoie să tăiem copaci pentru asta. Cum? Ei bine, lemnul este un materiale natural, disponibil din abundență în natură È™i, mai important, este regenerabil. Ca orice organism viu, un copac are un ciclu de viață, de când răsare din pământ, ajunge puiet È™i creÈ™te pe înălÈ›ime È™i lățime, ajungând apoi la maturitate, absorbind dioxid de carbon din atmosferă prin fotosinteză în tot acest timp. După o anumită vârstă, în funcÈ›ie de specie, acesta îmbătrâneÈ™te, emite mai mult CO2 prin transpiraÈ›ie decât poate absorbi prin fotosinteză, este atacat de organisme, cedează È™i se reintegrează înapoi în circuitul natural prin descompunere.

 

Dacă este exploatată responsabil, o pădure poate genera materie primă pentru construcÈ›ii necontenit, dacă ciclul este închis È™i sunt plantaÈ›i alÈ›i arbori în locul celor tăiaÈ›i. Noi ne asigurăm că atât lemnul furnizat de parteneri, cât È™i cel exploatat de noi provine din surse verificate È™i facem demersuri să închidem ciclul prin campanii de împădurire în zona noastră. 

​

Pe tot parcursul vieÈ›ii, un arbore absoarbe CO2 din atmosferă È™i în transformă în mare parte în celuloză, componenta care îi dă valoare ca material de construcÈ›ie. Amprenta de carbon a lemnului este negativă È™i practic, o casă pe structură de lemn înmagazinează în structura sa dioxid de carbon din atmosferă, în loc sa producă emisii (cum este cazul celorlalte materiale de construcÈ›ii) conform tabelului de mai jos.

Amprenta de carbon a principalelor materiale de constructie, lemn, beton, caramida, otel

EFICIENTIZÄ‚M CONSUMUL DE MATERIAL

Procesul de producÈ›ie în fabrică al structurilor din lemn creează un mare avantaj comparativ cu dulgheria din È™antier - reducerea consumului de materiale lemnos. Încă din etapa de proiectare, folosind softuri specializate, optimizăm cantitățile de material, atât lemn cât È™i placări, care ajung ulterior pe fiÈ™ele de producÈ›ie. Mai apoi, în fabrică, producem structurile, fie ferme din lemn sau case timberframe, folosind procese de producÈ›ie cu precizie milimetrică dar È™i utilizând stocurile de lemn de dimensiuni mai mici care rămân din proiectele anterioare. Ce nu mai poate fi folosit în structuri este transformat în energie. AÈ™adar, structurile prefabricate din lemn care ajung apoi în È™antier generează cu 10-20% mai puÈ›ine deÈ™euri decât cele tradiÈ›ionale. 

CONSTRUIM LA STANDARD nZEB

Standardul nZEB (nearly Zero Energy Building) este un standard de eficiență energetică în clădiri È™i înseamnă că orice clădire nouă construită trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero. Am menÈ›ionat anterior că sectorul construcÈ›iilor este mare consumator de energie, 70% din consum fiind utilizat pentru încălzirea È™i răcirea locuinÈ›elor. AÈ™adar, confortul nostru poluează. Dar noi credem că poÈ›i să ai acelaÈ™i nivel de confort È™i cu un consum mai mic de energie, respectând cerinÈ›ele nZEB. â€‹

​

Sunt câteva principii care stau la baza unei case cu consum de energie aproape egal cu 0, printre care izolaÈ›ia termică corespunzătoare a fundaÈ›iei, pereÈ›ilor È™i acoperiÈ™ului, ferestre performante energetic, limitarea infiltraÈ›iilor necontrolate de aer, ventilaÈ›ie cu recuperare de căldură È™i altele. Toate puse la un loc, contribuie semnificativ la reducerea semnificativă a consumului de energie, cu până la 90% față de o locuință standard. Mai multe detalii despre Case nZEB poÈ›i afla pe pagina dedicată.

​

Ne pasă de acest subiect, motiv pentru care suntem membru in Cluster pro nZEB È™i contribuim activ la promovarea È™i implementarea acestui standard în România prin proiectele clusterului dar È™i prin proiectele noastre de Case din lemn.

Miradex este promotor nZEB si este membru in Cluster Pro nZEB

FURNIZOR DE SOLUÈšII PENTRU LOCUINÈšE VERZI

Pentru că vorbim de sustenabilitate în construcÈ›ii, suntem membru în Romania Green Building Council (RoGBC) cea mai importantă organizaÈ›ie din România care dezvoltă proiecte È™i programe care să susÈ›ină dezvoltarea sustenabilă a sectorului construcÈ›iilor. Credem în misiunea RoGBC È™i suntem implicaÈ›i activ în iniÈ›iativele sale, cea mai importantă È™i relevantă pentru noi fiind programul de certificare verde GREEN HOMES. În cadrul programului, noi suntem certificaÈ›i ca Furnizori de SoluÈ›ii pentru LocuinÈ›e Verzi, ceea ce înseamnă că produsele noastre respectă cerinÈ›ele unei locuinÈ›e verzi. 

​

GREEN HOMES by RoGBC este cea mai adoptată schemă de certificare verde pe segmentul rezidenÈ›ial din România È™i abordează într-un mod integrat toate componentele unei locuinÈ›e, de la terenul pe care este construită, la materialele folosite, consumul de energie, calitatea mediului interior, cum sunte gestionate deÈ™eurile în timpul È™i după finalizarea construcÈ›iei È™i alte criterii conexe. Despre colaborarea noastră cu RoGBC am scris un articol dedicat pe blog.

Miradex este un Furnizor de Solutii pentru Locuinte Verzi acreditat de Romania Green Building Council
bottom of page