top of page
Wood

CONSTRUIM SUSTENABIL

SECTORUL CONSTRUCȚIILOR POLUEAZĂ FOARTE MULT

Conform statisticii Uniunii Europene, sectorul clădirilor are un impact semnificativ asupra mediului, având un consum de energie de 40% și 36% emisii de CO2 rezultate din procesele de producere a materialelor de construcție și a energiei utilizate pentru utilizarea clădirilor. Mare parte din energia utilizată provine din surse convenționale de energie (gaz, cărbune, petrol) și prin urmare, construcția și utilizarea unei clădiri are un impact asupra mediului. 

Practic, putem spune că fiecare clădire are o amprentă de carbon pe durata ciclului ei de viață (construcție și utilizare). În ceea ce privesc materialele de construcție, acestea au o amprentă de carbon, reprezentând energia consumată și emisiile asociate pentru fiecare proces, de la extracția materiei prime, la procesele de producție și până la produsul finit. Cu cât este mai mare amprenta de carbon, cu atât mai poluante sunt procesele de fabricație din spatele acelui produs. De exemplu, oțelul și betonul sunt responsabile, la nivel global, de 4% din emisiile totale de CO2, mai mult decât transportul maritim, aerian și feroviar la un loc. 

Poți vedea aici emisiile de CO2 pe fiecare sector în parte iar dacă vrei să afli mai multe despre impactul clădirilor asupra mediului, am scris un articol dedicat pe blog.

LEMNUL, UN MATERIALE SUSTENABIL

Contrar așteptărilor, este sustenabil să construim cu lemn, deși este nevoie să tăiem copaci pentru asta. Cum? Ei bine, lemnul este un materiale natural, disponibil din abundență în natură și, mai important, este regenerabil. Ca orice organism viu, un copac are un ciclu de viață, de când răsare din pământ, ajunge puiet și crește pe înălțime și lățime, ajungând apoi la maturitate, absorbind dioxid de carbon din atmosferă prin fotosinteză în tot acest timp. După o anumită vârstă, în funcție de specie, acesta îmbătrânește, emite mai mult CO2 prin transpirație decât poate absorbi prin fotosinteză, este atacat de organisme, cedează și se reintegrează înapoi în circuitul natural prin descompunere.

 

Dacă este exploatată responsabil, o pădure poate genera materie primă pentru construcții necontenit, dacă ciclul este închis și sunt plantați alți arbori în locul celor tăiați. Noi ne asigurăm că atât lemnul furnizat de parteneri, cât și cel exploatat de noi provine din surse verificate și facem demersuri să închidem ciclul prin campanii de împădurire în zona noastră. 

Pe tot parcursul vieții, un arbore absoarbe CO2 din atmosferă și în transformă în mare parte în celuloză, componenta care îi dă valoare ca material de construcție. Amprenta de carbon a lemnului este negativă și practic, o casă pe structură de lemn înmagazinează în structura sa dioxid de carbon din atmosferă, în loc sa producă emisii (cum este cazul celorlalte materiale de construcții) conform tabelului de mai jos.

Amprenta de carbon a principalelor materiale de constructie, lemn, beton, caramida, otel

EFICIENTIZĂM CONSUMUL DE MATERIAL

Procesul de producție în fabrică al structurilor din lemn creează un mare avantaj comparativ cu dulgheria din șantier - reducerea consumului de materiale lemnos. Încă din etapa de proiectare, folosind softuri specializate, optimizăm cantitățile de material, atât lemn cât și placări, care ajung ulterior pe fișele de producție. Mai apoi, în fabrică, producem structurile, fie ferme din lemn sau case timberframe, folosind procese de producție cu precizie milimetrică dar și utilizând stocurile de lemn de dimensiuni mai mici care rămân din proiectele anterioare. Ce nu mai poate fi folosit în structuri este transformat în energie. Așadar, structurile prefabricate din lemn care ajung apoi în șantier generează cu 10-20% mai puține deșeuri decât cele tradiționale. 

CONSTRUIM LA STANDARD nZEB

Standardul nZEB (nearly Zero Energy Building) este un standard de eficiență energetică în clădiri și înseamnă că orice clădire nouă construită trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero. Am menționat anterior că sectorul construcțiilor este mare consumator de energie, 70% din consum fiind utilizat pentru încălzirea și răcirea locuințelor. Așadar, confortul nostru poluează. Dar noi credem că poți să ai același nivel de confort și cu un consum mai mic de energie, respectând cerințele nZEB. 

Sunt câteva principii care stau la baza unei case cu consum de energie aproape egal cu 0, printre care izolația termică corespunzătoare a fundației, pereților și acoperișului, ferestre performante energetic, limitarea infiltrațiilor necontrolate de aer, ventilație cu recuperare de căldură și altele. Toate puse la un loc, contribuie semnificativ la reducerea semnificativă a consumului de energie, cu până la 90% față de o locuință standard. Mai multe detalii despre Case nZEB poți afla pe pagina dedicată.

Ne pasă de acest subiect, motiv pentru care suntem membru in Cluster pro nZEB și contribuim activ la promovarea și implementarea acestui standard în România prin proiectele clusterului dar și prin proiectele noastre de Case din lemn.

Miradex este promotor nZEB si este membru in Cluster Pro nZEB

FURNIZOR DE SOLUȚII PENTRU LOCUINȚE VERZI

Pentru că vorbim de sustenabilitate în construcții, suntem membru în Romania Green Building Council (RoGBC) cea mai importantă organizație din România care dezvoltă proiecte și programe care să susțină dezvoltarea sustenabilă a sectorului construcțiilor. Credem în misiunea RoGBC și suntem implicați activ în inițiativele sale, cea mai importantă și relevantă pentru noi fiind programul de certificare verde GREEN HOMES. În cadrul programului, noi suntem certificați ca Furnizori de Soluții pentru Locuințe Verzi, ceea ce înseamnă că produsele noastre respectă cerințele unei locuințe verzi. 

GREEN HOMES by RoGBC este cea mai adoptată schemă de certificare verde pe segmentul rezidențial din România și abordează într-un mod integrat toate componentele unei locuințe, de la terenul pe care este construită, la materialele folosite, consumul de energie, calitatea mediului interior, cum sunte gestionate deșeurile în timpul și după finalizarea construcției și alte criterii conexe. Despre colaborarea noastră cu RoGBC am scris un articol dedicat pe blog.

Miradex este un Furnizor de Solutii pentru Locuinte Verzi acreditat de Romania Green Building Council
bottom of page