top of page
  • Poza scriitoruluiDaniel Butucel

MIRADEX ESTE UN FURNIZOR DE SOLUȚII PENTRU LOCUINȚE VERZI

Actualizată în: 23 mar. 2021

Produsele și soluțiile noastre sunt aprobate pentru proiectele rezidențiale care urmăresc certificarea de sustenabilitate Green Homes

Ce este o certificare ”verde”?

Este un mecanism de certificare care atestă calitatea și performanța unei clădiri (fie rezidențială, publică sau comercială) într-o manieră holistică: consum redus de energie, materiale cu amprentă de carbon redusă, emisii reduse de carbon în timpul utilizării, confortul și calitatea mediului interior și alte principii de proiectare și construcția care reduc impactul clădirii asupra mediului.


Există numeroase sisteme de certificare de sustenabilitate sau denumite generic certificări ”verzi”, cum ar fi Green Homes, LEED, BREEAM, DGNB, HQE, Wells etc. Fiecare sistem de certificare a apărut inițial pentru a răspunde cerințelor unei anumite țări (ex. LEED înseamnă Leadership in Energy and Environmental Design și fost creat pentru SUA) dar au fost ulterior internaționalizate cu ușurință.



Programul ”Green Homes Green Mortgage” by RoGBC

Programul a fost creat și implementat în 2008 în România de către Romania Green Building Council (RoGBC). Acesta constă într-un sistem de certificare de sustenabilitate Green Homes corelat cu un mecanism de finanțare verde Green Mortgage care sa susțină atât dezvoltatorii, să construiască locuințe mai "verzi", cât și cumpărătorii, să opteze pentru a achizitiona locuințe "verzi". Practic, programul facilitează accesul la finanțare preferențială atât pentru cei care construiesc, cât și pentru cei care cumpara locuințe verzi.


Cine sunt Furnizorii de Soluții pentru Locuințe Verzi: arhitecți, proiectanți, constructori, furnizori și producători de materiale și echipamente, consultanți etc
Furnizorii de Soluții pentru Locuințe Verzi

Printre stakeholderii programului se numără și Furnizorii de Soluții pentru Locuințe Verzi cu care sunt realizate locuințele verzi: arhitecți, ingineri, consultanți, experți, producători de materiale de construcții și echipamente și alți furnizori implicați. Aceștia trebuie să îndeplinească criteriile certificării Green Homes pentru a fi considerați furnizori aprobați pentru proiectele care urmăresc această certificare. Lista furnizorilor poate fi accesată pe platforma GreenHomes.Solutions.



Internaționalizarea programului Green Homes Green Mortgage

Programul Green Homes Green Mortgage are mare succes în România, unde până în prezent au luat parte în program 2 bănci, peste 20 furnizori de soluții verzi și peste 35 dezvoltatori, însumând 1200 de unități certificate și alte 5400 în curs de certificare (unitate=casă, apartament). Începând din 2019, programul este implementat în alte 11 țări europene prin proiectul SMARTER Finance For Families, în parteneriat cu 17 experți în construcții ecologice, energie regenerabilă, cercetare și alte organizații din Belgia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Georgia, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Turcia și Ucraina.



De ce este important să construim sustenabil?

După cum știm deja, sectorul clădirilor are un impact semnificativ asupra mediului, având o pondere de 40% consum de energie și 36% emisii de carbon. Fabricarea materialelor de construcție, construcția propriu-zisă a clădirilor și mai ales utilizarea lor pe perioade medii și lungi necesită cantități foarte mari de resurse și energie - obținută în mare parte prin arderea combustibililor fosili și astfel degajă cantități mari de CO2 în atmosferă - contribuind la accelerarea schimbărilor climatice. Am vorbit mai pe larg despre acest subiect în acest articol.


Mai multe detalii poți găsi în ghidul de mai jos.

Toolkit_Green_Homes_Solution_Providers_O
.
Download • 3.14MB


150 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page