top of page
  • Poza scriitoruluiDaniel Butucel

MIRADEX ESTE MEMBRU ÎN CLUSTER PRO-NZEB

Contribuim la dezvoltarea sustenabilă a României alături de Clusterul pRO-nZEB


Ce reprezintă Cluster PRO-nZEB?

Cluster pRO-nZEB este o asociație non-profit, înființată la începutul anului 2016, cu obiectivul principal de a promova clădirile cu consum de energie aproape egal cu zero în România, adică standardul nZEB (nearly Zero Energy Building).


Scopul clusterului Pro-nZEB este de a reuni jucători cheie de pe piața materialelor de construcție, instituții de cercetare și dezvoltare, organizații reprezentative educaționale, autorități publice, asociații profesionale și alte organizații cu rol de catalizator, pentru a crea și a îmbunătăți relațiile de colaborare pentru dezvoltarea și implementarea în România a conceptului de nZEB. Vezi cine sunt membri în cluster.


Printre activitățile clusterului se regăsesc proiecte de cercetare, programe de formare profesională, demersuri legislative și activități de educare și conștientizare pentru publicul larg. Găsești toate proiectele pe site. Unul dintre proiectele la care lucrăm este nZEB Roadshow, o caravană de machete la standard nZEB în mai multe variante constructive (sistem timberframe, zidărie) ce vor fi expuse în marile orașe din țară.Despre nZEB

Începând cu 1 ianuarie 2021, toate clădirile rezidențiale noi nu vor fi autorizate dacă nu îndeplinesc cerințele nZEB. Ce înseamnă nZEB mai exact?


Potrivit Legii nr. 372/2005 și republicată în 2020 privind performanţa energetică a clădirilor, ”clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.”


Nu vom intra în detalii despre nZEB aici, pentru că am scris un articol separat despre Cum construim la standard nZEB.


Schimbarea vine peste noi fie că ne dorim sau nu și un lucru e sigur: VOM CONSTRUI MAI BINE ȘI MAI EFICIENT. Beneficiile clădirilor cu consum de energie aproape zero sunt de necontestat iar standardul nZEB va stimula pregătirea profesională continuă a celor care proiectează și construiesc, va stimula dezvoltarea anumitor segmente din industria construcțiilor, va crește nivelul de confort, va scădea consumul de energie din acest sector și implicit impactul asupra mediului.


Iar Cluster pRO-NZEB are un rol foarte important în acest context.

69 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page