Wooden House

CASE PASIVE DIN LEMN ÎN SISTEM TIMBERFRAME

CE ESTE O CASĂ PASIVĂ?

O casă pasivă are o performanță termică superioară și care consumă foarte puțină energie pentru încălzire și climatizare. Este un standard  foarte strict și are în vedere optimizarea la maxim a necesarului termic al unei clădiri, prin metode și tehnici simple dar riguroase. Pentru ca o casă să fie pasivă, ea trebuie să îndeplinească un criteriu foarte important (printre altele), și anume consumul anual de energie pentru încălzire nu trebuie să depășească 15 kWh/m2/an sau sarcina termică maximă să fie mai mică 10 W/m2. 

Se aplică nu doar caselor, ci și clădirilor publice sau comerciale și are la bază 5 principii esențiale.

Standardul Passivhaus sau standardul de casa pasiva din Darmstadt, Germania. Construim case din lemn la standard de casa pasiva

CELE 5 PRINCIPII ALE UNEI CASE PASIVE

IZOLAȚIE TERMICĂ 

Coeficientul de transfer termic al peretelui U<0,15 W/m2K

Un criteriu al casei pasive este etanseitatea la aer si astfel numarul de schimburi orare trebuie sa fie mai mic de 0,5

ETAINȘEITATE LA AER

Numărul de schimburi orare <0,6 la presiune 50Pa

Un alt criteriu al casei pasive este reducerea pe cat posibil a puntilor termice

PUNȚI TERMICE REDUSE

Anvelopă termică continuă fără punți termice

Un alt criteriu al casei pasive este sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, care trebuie sa aiba o eficienta de peste 75%

VENTILAȚIE CU RECUPERARE 

Sistem centralizat de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu eficiența >75%

Un criteriu al casei pasive sunt ferestrele, care trebuie sa aiba coeficientul U mai mic de 0,8 W/m2K

FERESTRE PERFORMANTE 

Rama de tâmplărie și vitrajul trebuie să aibă coeficientul U<0.8 W/m2K

CASA PASIVĂ ÎN SISTEM TIMBERFRAME

Este un sistem constructiv foarte versatil cu numeroase avantaje. În primul rând lemnul este un material natural, rezistent, durabil și are o conductivitate termică foarte mică comparativ cu restul materialelor structurale. În al doilea rând, în sistemul constructiv timberframe, pereții exteriori portanți conțin izolație termică suficientă și au o grosime relativ mică, rezultând astfel mai multă suprafață utilă. 

DE CE CASE PASIVE?

Pentru că începând cu 1 ianuarie 2021, clădirile rezidențiale noi care nu respectă standardul nZEB (nearly Zero Energy Building - adică construcții care să aibă un consum de energie aproape 0 și un aport de minim 10% de energie din surse regenerabile) nu vor mai primi autorizație de construcție - conform Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene privind performanța energetică a clădirilor. Așadar, pentru a ajunge la standardul nZEB, o clădire trebuie să aibă un consum de energie foarte mic, exact ca o casă pasivă.

MAI MULTE DETALII DESPRE CASA PASIVĂ ȘI nZEB PE BLOG